Ured državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji, sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći („Narodne novine“ broj 143/13), te Zakona o zaštiti podataka (Narodne novine broj 103/03, 118/06, 41/08, 130/11 i 106/12) započeo je dana 01. veljače 2009. godine s provedbom navedenih Zakona, odnosno s postupkom odobravanja zahtjeva za korištenje besplatne pravne pomoći.

Navedenim se Zakonom građanima slabijeg imovinskog stanja omogućuje pristup sudu, upravnim i drugim tijelima s javnim ovlastima, radi ostvarenja određenih prava (egzistencijalna pitanja) na način da troškove u cijelosti ili djelomično snosi Republika Hrvatska, uzimajući u obzir njihov materijalni položaj.

Kako se ostvaruje besplatna pravna pomoć?

Korištenje besplatne pravne pomoći ostvaruje se podnošenjem zahtjeva Uredu državne uprave u sjedištu županije ili ispostavama Ureda na području županije u kojima podnositelj zahtjeva ima prebivalište ili boravište.

Uz zahtjev se prilažu potpisane izjave podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegova kućanstva o dozvoljavanju uvida u sve imovinske i financijske podatke.

Korisnici socijalne skrbi i korisnici opskrbnine prilažu uz zahtjev presliku rješenja ili potvrde o korištenju socijalne skrbi ili opskrbnine. Zahtjev, izjave i preslici se ne ovjeravaju. Na zahtjev se ne plaćaju pristojbe. Obrasci zahtjeva i izjave (Obrazac: ZOPP i Obrazac: ZOPP-S) mogu se podići neposredno u sjedištu Ureda u Požegi.

Popunjeni obrasci predaju se poštom ili neposredno u pisarnici Ureda.

Više informacija o besplatnoj pravnoj pomoći mogu se dobiti na kontakt telefon:

Sjedište Ureda u Požegi:    tel: 034/290-144, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Obrasci

 Zahtjev za odobravanje besplatne pravne pomoći

 Izričita pisana suglasnost